Puratos učvršćuje status lidera - prvi u sektoru s programom analize održivosti

7 apr 2022

Naša predanost
Korporativno

 

Puratos Group, globalni lider u pekarskim, slastičarskim i čokoladnim sastojcima, pokrenula je prvu u klasi, inicijativu za procjenu životnog ciklusa (LCA - Life Cycle Assessments) kako bi pomogla korisnicima da ubrzaju svoje ambicije održivosti.

Puratos je postao prvi dobavljač pekarskih sastojaka koji je započeo LCA analizu – renomirani barometar za održivost lanca opskrbe – cjelokupnog asortimana proizvoda, počevši od osnovnih proizvoda iz svog pionirskog Plant Forward asortimana biljnih rješenja za zamjenu mliječnih proizvoda, jaja i maslaca. LCA istraživanja pokazala su da je utjecaj na okoliš Sunset Glaze-a bio 59% manji od pasteriziranih jaja, a alternativa maslacu Mimetic imala je utjecaj na okoliš 3 puta manji od mliječnog maslaca. 

To znači da bi prelazak s mliječnog maslaca na Mimetic mogao smanjiti jednu tonu emisije CO2 za svaku proizvedenu tonu kroasana - što je ekvivalent sadnji 50 stabala.

Belcolade Selection M. Plant-Based Cacao-Trace, nova Belcolade čokolada na biljnoj bazi također je bila procijenjena. Utvrđeno je da čokolada bez mliječnih proizvoda i orašastih plodova ima 13% manji utjecaj na okoliš od mliječnog ekvivalenta.

Uvjerljvi podaci iz ovih procjena pomažu objasniti zašto usvajanje biljne prehrane nastavlja rasti, kaže Laurent Thomé, Puratosov Global Sustainability Manager. On nastavlja:

"Svjesni konzumerizam, jedan od ključnih trendova identificiranih u našem Taste Tomorrow istraživanju, signalizira seizmičku društvenu promjenu u kupovnom ponašanju, budući da potrošači sve više nastoje smanjiti svoje osobne ugljične otiske putem proizvoda s odgovornijim izvorima. Održiv izbor hrane je u središtu ovog pokreta i to se odražava u "plant-based" procvatu na tržištu. Kao što je Taste Tomorrow istraživanjem utvrđeno, prehrana na biljnoj bazi najveći je trend u današnoj prehrambenoj industriji, a briga o okolišu najveći je pokretač potražnje. LCA istraživanja naših vrhunskih alternativa na biljnoj bazi nude brojne dokaze da su značajno bolje za planet, s granularnim podacima koji nam omogućuju da precizno izračunamo koliko su ekološki korisni ovi sastojci u usporedbi s njihovim alternativama u životinjskim podlogama. Kao rezultat toga, naši kupci mogu opipljivo i pouzdano pokazati vjerodajnice održivosti svojih krajnjih proizvoda svojim kupcima."

Puratos se udružio sa stručnjakom za LCA Yukanom kako bi analizirao sastojke koristeći globalni alat za procjenu utjecaja na okoliš, Glimpact. Climpact primjenjuje metodu otiska na okoliš (PEF), koju je preporučila Europska komisija, a koja mjeri 16 kategorija utjecaja, uključujući klimatske promjene, nedostatak vode i korištenje zemljišta.

To omogućuje objektivnu i rigoroznu usporedbu učinka proizvoda unutar iste kategorije slijedeći pravila posebne kategorije (PEFCR).

LCA mjeri utjecaj proizvoda na okoliš tijekom njegovog životnog ciklusa, od nabave sirovina i resursa do kraja životnog vijeka. Svaki dio lanca opskrbe pomno se analizira, pružajući svim stanama - od uzgajivača do potrošača - kritične informacije o potpunom utjecaju proizvoda na okoliš, olakšavajući informiranje i ekološki svjesnije odluke o kupnji.

Uvođenje Puratosove LCA inicijative naglašava duboko ukorijenjenu predanost tvrtke budućim generacijama i pomicanju planeta naprijed kroz inovativna rješenja za hranu.

Thomé je dodao: 

"Kao odgovorna tvrtka za proizvodnju prehrambenih sastojaka, naš je cilj pomoći našim kupcima da se pobrinu za povećanje apetita za hranom iz održivijeg izvora, istovremeno podržavajući eko-sustave zajednica u kojima radimo i s kojima radimo. Visoka razina transparentnosti, sljedivosti i vjerodostojnosti koju nudi LCA testiranje znači da kupci mogu u potpunosti vjerovati da tvrdnje o odživosti iznesene u njihovim pakiranim proizvodima mogu biti potkrijepljene, što je od velike vrijednosti i za kupca i za potrošača."

Za više informacija o Puratosovim inicijativama za održivost ili biljnim alternativama za sastojke životinjskog podrijetla, obratite se svom lokalnom Puratos predstavniku.

Povezani članci

Innovating to create sustainable impact

Innovating to create sustainable impact

We launched a Life-Cycle Assessments (LCA) initiative that is aimed to analyze the environmental impact of our products and help our customers to accelerate their sustainability ambitions.

Puratos – Mimetic: a sustainable alternative to dairy fats

Puratos – Mimetic: a sustainable alternative to dairy fats

As a responsible food company with a commitment to have a positive impact on the health and well-being of society and the environment, Puratos actively promotes sustainability throughout the entire value chain

Puratos offers the best of nature to create a sustainable impact

Puratos offers the best of nature to create a sustainable impact

The results of a life cycle assessment LCA show that Puratos egg-wash alternative Sunset has a better environmental impact than pasteurized eggs.

Better Planet

Better Planet

Here at Puratos, we know how important it is to take good care of our planet. We reduce, reuse, and recycle as much as we can and have pledged to help preserve our forests and biodiversity. In addition, we aim to source all of our ingredients responsibly, ensuring minimum impact on planet Earth.